Welkom bij Jouw stoute schoenen     

Wie zijn wij?

Het team van Jouw stoute schoenen bestaat uit Esther van Schagen, oprichter en eigenaar en Benthe Lensen, creatief vakvrouw.

Op 18 mei 2008 vond de officiële opening van Jouw stoute schoenen plaats op de Oudezijds Achterburgwal te Amsterdam. Hier startte ik mijn eigen bedrijf, als alleenstaande moeder op de wallen. 

De naam bevat dan ook een dubbele betekenis, niet alleen trok ik mijn stoute schoenen aan, ik deed dat in een bijzonder stukje stad. Een prachtplekje midden in Amsterdam. Na vier jaar op de wallen was het tijd voor vernieuwing en schaalvergroting. Ambitieuze plannen brachten Jouw stoute schoenen naar een plek nog geen vijfhonderd meter verderop aan de Oudeschans. Hier is een prachtig pand betrokken en is het atelier opnieuw ingericht.

Ik ben geschoold docente maatschappijleer, tweede en eerste graads en Cultureel Antropologe. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als docent en fractiemedewerker miste ik het "maken". Toen ik de cursus ambachtelijk schoenmaken op het spoor kwam hoefde ik niet lang na te denken en besloot de cursus te gaan volgen. 

Al in het eerste jaar van de cursus ging ik op zoek naar een eigen atelierruimte - "Schoenmaken is fantastisch, dat wil je elke dag doen". In het tweede jaar van de studie betrok ik het pand op de wallen om daar te experimenteren, te leren en me te bekwamen in het ontwerpen en maken van schoenen. 

Daar begon ik ook met het geven van cursussen schoenmaken en tassen maken - eerst alleen met Hanneke, maar niet veel later volgden er vele anderen. Na vier jaar moest ik op zoek naar een andere locatie, niet alleen vanwege ambitieuze plannen, maar ook vanwege een gepland funderingsherstel in het pand op de wallen. 

De nieuwe locatie werd gevonden op de Oudeschans  21 een ongelooflijk mooi en ruim pand in hartje centrum op loopafstand van de Nieuwmarkt en het Waterlooplein. Jouw stoute schoenen heeft zich hier ontwikkeld tot een expertise centrum op het gebied van het ontwerpen en maken van schoenen, tassen en lederwaren. Een gevleugelde uitspraak is "Als het technisch mogelijk is, kunnen we het maken". 

In 2015 kwam Benthe Lensen het team versterken. Zij heeft de opleiding Creatief Vakman aan het HMC Amsterdam afgerond en heeft haar sporen ondertussen wel verdiend. Wij geven samen de cursussen en workshops vorm en maken samen alle mooie tassen en schoenen die het atelier voortbrengt. Benthe is betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe merken "Timmy Toes" en "Postelein & co".

Wij maken graag zelf schoenen en tassen, en leren nog dagelijks bij. Cursussen en workshops geven biedt ons de mogelijkheid om anderen de liefde voor het ambacht en het zelf maken bij te brengen. Uitgangspunt in de cursussen en workshops is dat iedereen het snelste leert als hij zijn eigen ideeën kan vormgeven. We werken dan ook niet met vaste modellen, je maakt meteen wat je zelf wilt maken. 

Werken met mooie materialen, machines en gereedschappen in een prachtig atelier en dat delen met anderen geeft veel voldoening. We werken op ambachtelijke wijze, met gebruikmaking van de modernste technieken. Dit leidt continu tot nieuwe inzichten in wat technisch mogelijk is en biedt steeds nieuwe uitdagingen. 

In het atelier worden niet alleen mensen opgeleid hun eigen ideeën vorm te geven, maar wordt voor grote merken samples geproduceerd, worden er unieke handgemaakte maatschoenen ontworpen en gemaakt en kleine series geproduceerd. 

Wil je meer weten? Een cursus of workshop volgen? Kennismaken? Neem dan contact op met Jouw stoute schoenen.

 
E-mailen
Map
Instagram