Welkom bij Jouw stoute schoenen     

Welke maat heb ik eigenlijk?  


Je kent het verschijnsel. Je wilt schoenen kopen – en dat is altijd goed - maar welke maat moet je bestellen?  

Om te kunnen bepalen welke maat je hebt, moet je eerst bedenken vanuit welke maat je gaat werken. Er is namelijk geen standaard schoenmaat die voor de hele wereld geldt. In Nederland werken we over het algemeen met de Franse maat, je weet wel, maat 36, 37, 38 en zo verder. Maar doordat onze schoenen tegenwoordig overal vandaan komen, worden we steeds meer geconfronteerd met ‘andere maten’. En dat kan knap verwarrend zijn. Want als je een Franse maat 38 hebt, heb je een Engelse maat 5, een Amerikaanse maat 7,5 en een Japanse maat 23,5. Tenminste als je een vrouw bent. Ben je een man met maat 38, dan heb je wel een Engelse maat 5 en een Japanse maat 23,5, maar heb je een Amerikaanse maat 6 nodig.  

Wij gaan werken met de Franse maat. Hoe weet je welke maat jij precies hebt? Een makkelijke oplossing is naar de schoenwinkel gaan, op een meetapparaat gaan staan (je kent ze wel, van super simpel tot kei uitgebreid) en klaar ben je. Maar ja, wat als je geen zin hebt om de deur uit te gaan? Of Je durft die duffe schoenwinkel niet in waarvan je weet dat ze een meetapparaat hebben, maar waar je nooit je schoenen gaat kopen.  
                        

Dan doe je het zelf:  
1. Neem een vel papier en leg het tegen een muur aan (strak tegen de rand)

2. Zorg dat je blote voeten hebt, sokken of panty gaan uit!

3. Ga met je hiel tegen de muur staan en zet een streepje op het papier waar je                voet het langste is. (let op: dit is niet bij iedereen bij dezelfde teen - bij                                sommige mensen is de grote teen het langste punt van de voet – bij anderen                  de tweede of derde teen.) Je kunt ook iemand anders een omtrek laten                            maken van de gehele voet.

4. Herhaal stap 3 met je andere voet!

 5. Pak een meetlint en meet vanaf het middelpunt van de hiel schuin naar het streepje. Doe dit bij beide voeten.

6. Neem de maat van de langste voet – bij veel mensen zijn de voeten verschillend van maat. Voor de schoenmaat is het belangrijk om uit te gaan van de langste voet.

7. Kijk in de tabel en vind je maat! Belangrijk is om de aandachtspunten nauwkeurig te volgen en niet te smokkelen. Het heeft geen zin jezelf een halve maat groter of kleiner in te delen dan je hebt. Bovendien passen voeten meestal prima bij de rest van een lichaam, klein, groot, breed of smal.

Als je jouw schoenmaat hebt bepaald ben je al een stap dichterbij het kopen van schoenen waar je blij van wordt. 

 
E-mailen
Map
Instagram